Endometriózis - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > A női test és problémái > Női gondok
Endometriózis

Az endometriózis az orvostudomány számára még mindig egy rejtélyes betegség. Elsősorban a fájdalomcsillapítást és a gyulladáscsökkentést tekintik megoldásnak, valamint a kialakult endometriális pakkok (elvándorolt szövetburjánzás) műtéti eltávolítását.

Mi is az endometriózis?
Az endometriózis elnevezés az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártyát jelöli. Endometriózis esetén méhnyálkahártya-szövetek találhatók a méh üregén kívül is, amelyek ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhen belüli méhnyálkahártya.
A női ciklus során a méhnyálkahártya megvastagszik, majd vérzés kíséretében eltávozik a hüvelyen keresztül – ezt hívjuk menstruációnak. Endometriózis fennállása esetén nemcsak a méhen belüli nyálkahártya, hanem a méh üregén kívül levő endometrium szövetek (endometriális csomók) is követik a ciklus változásait, és a menstruáció alkalmával maguk is „véreznek”, azonban – mivel a vérzésnek nincs hova ürülnie – véres váladék gyülemlik fel, amely a környező szöveteket ingerli. Ennek következményeként ciszták, hegesedés, belső szervi összenövések alakulhatnak ki. Az endometriózis a nők egy részénél meddőséget is eredményez.
Az endometriózis ösztrogénfüggő elváltozás. A női ciklust két fontos nemi hormon szabályozza: az ösztrogén és a progeszteron. Ennek a két hormonnak a kapcsolata és az egyensúlya határozza meg a női szervezet egészségét.
Endometriózisnál relatív ösztrogéndominancia áll fenn, ami azzal jár, hogy a ciklus során túl sok az ösztrogén a progeszteronhoz képest a szervezetben, vagyis az ösztrogén és a progeszteron egymáshoz való aránya nem megfelelő.

Hol fordulhatnak elő endometrikus szövetek?
Leggyakrabban a nemi szerveken és azok közvetlen közelében fordulnak elő endometrikus szövetek. Így kifejlődhet endometriózis például a petefészekben (endometrioma vagy csokoládéciszta), petevezetőben, érintheti a hashártyát különböző helyeken a kismedencében, a méhnyakat és a hüvelyt is.
Endometriózis azonban előfordulhat nemi szerveken kívüli szervekben, így például hólyagban vagy bélben. De diagnosztizáltak endometriózist már tüdőben, bőrön, májon, agyban, csípőben és orrüregben is. Ilyenkor a tünetek általában ciklusosak (vagyis a menstruációs ciklus alakulásának megfelelően jönnek elő és változnak), és az adott szervre jellemzően jelentkeznek (pl. beleket érintő endometriózis esetén fájdalmas székletürítés, hasmenés, végbélvérzés, hólyagot érintő endometriózis esetén véres vizelet).

Az endometriózis tünetei
Az endometriózis legáltalánosabb tünete a fájdalmas, görcsös menstruáció (60-80%). Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fájdalmas, görcsös menstruáció megléte nem feltétlenül jelent endometriózist, mint ahogy a fájdalommentes vagy kis fájdalommal járó menstruáció, illetve egyéb, itt felsorolt tünetek hiánya sem jelenti önmagában azt, hogy nem áll fenn endometriózis.
Gyakori tünet még a krónikus kismedencei fájdalom (30-50%-ban jellemző). A fájdalmat nemcsak a menstruáció során érezheti az endometriózissal érintett nő, hanem a ciklus más időszakaiban is, például az ovuláció során. Ezen kívül jellemző tünet még a fájdalmas szexuális együttlét (25-40% az előfordulási gyakorisága).
Egyéb tünetek lehetnek a deréktáji fájdalom, fájdalmas székletürítés, premenstruációs pecsételő vérzés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok (pl. hasmenés, felfúvódás, székrekedés, főleg a menstruációval összefüggésben), vizelési panaszok, fáradtság.
Jellemzően a fájdalom a hormonális változásoknak megfelelően változik, és a vérzés időpontjában a legkellemetlenebb.
Az endometriózis során fellépő tünetek és fájdalom jelentősen megnehezítheti az érintett nők életét és életminőségét. Előfordul, hogy a fájdalmak olyan mértékűek, hogy befolyásolják az érintettek mindennapi tevékenységét és munkaképességét: a fájdalom olyan erős is lehet a menstruáció idején, hogy egyszerűen képtelenné teszi a munka ellátását, és az érintett nők visszatérően betegszabadságot kényszerülnek kérni azokra a bizonyos napokra. Számos nő arról is beszámol, ahogyan a kiszámíthatatlanul jelentkező fájdalmas tünetek hogyan tudják megnehezíteni általában a társadalmi életet és a baráti kapcsolatokat. Ezen kívül nem nehéz belátni, hogy  a szex során jelentkező fájdalmak és az esetleges meddőség milyen terhet rakhatnak egy párkapcsolatra.
A tünetek azonban nem feltétlenül állnak arányban az endometriózis súlyosságával: egyes nőknél egy enyhébb stádiumú endometriózis súlyosabb tüneteket okozhat, mint egy előrehaladottabb állapotban levő endometriózis egy másik érintettnél.

Az endometriózis diagnosztizálása
Az endometriózis felismerése és diagnosztizálása nem egyszerű, aminek több oka is van.
Egyrészt az orvosok maguk is nehezen ismerik fel az endometriózist, mivel a tünetek más betegségekre is utalhatnak, például egyéb bélrendszeri megbetegedésekre (így irritábilis bélszindrómára), kismedencei gyulladásra, egyéb eredetű kismedencei összenövésekre, méhen kívüli terhességre, más típusú petefészekcisztákra, végbélrákra. Másrészt a tünetek különbözőek lehetnek, és egyénileg változnak, ami a felismerést tovább nehezíti.
A fenti okok miatt jelenleg átlagosan nyolc év telik el, amíg az endometriózist felismerik.
Tovább nehezíti a diagnózis felállítását, hogy nincsenek könnyen és egyszerűen alkalmazható diagnosztizálási módszerek. Jelenleg az egyedüli biztos diagnózis felállítása csak laporoszkópia (hastükrözés) és szövettani vizsgálat útján lehetséges. Minden más diagnosztizálási módszer csak az endometriózis gyanúját erősítheti vagy gyengítheti.

A betegség kezelése
Mivel nincs még elegendő ismeret az orvostudományban az endometriózis gyógyításával kapcsolatban, az endometriózis orvosi kezelése jelenleg elsősorban a fájdalomcsillapításra, a tünetek csökkentésére, az endometriózis csomók eltávolítására, a meddőség kezelésére és a kiújulás késleltetésére irányul.
A gyógyszeres kezeléssel elsősorban a rendellenes endometrium szövetek hormonális úton történő elsorvasztása a cél, ide nem értve a fájdalom csillapítására használt nem szteroid tartalmú fájdalomcsillapítókat. A gyógyszeres terápia a petefészek hormonmunkáját gátolja meg, így a ciklus felfüggesztésre kerül.
A gyógyszeres kezelés azonban nem alkalmazandó, ha a teherbeesés a cél, mivel a gyógyszeres kezelés segítségével nem növelhető a teherbeesés valószínűsége, viszont számos mellékhatással valamint időveszteséggel jár. Ilyen esetben elsősorban a sebészi beavatkozás jön szóba, és amennyiben szükséges, mesterséges megtermékenyítésre irányuló eljárások.
A gyógyszerek nem befolyásolják az endometriózis kialakulásában játszó biológiai folyamatokat, ezért a kezelés tüneti kezelésnek számít, amely nem is mindig eredményez tünetmentességet, és a tünetek a kezelés után általában visszatérnek rövid idő elteltével. A hormonkezelések ezen kívül a hormonkezelés fajtájától függően elég kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak, így például a mesterségesen létrehozott menopauza esetén annak tünetei is megjelennek, sokan beszámolnak elhízásról, fejfájásról, migrénről, depressziós tünetekről is.
Végső esetben endometriózis esetében végeznek méheltávolítást, petefészkek eltávolítását is. Ez azonban egy nagyon drasztikus megoldás, amely a tüneteket enyhítheti, azonban egyáltalán nem garantálja, hogy az endometriózis ennek ellenére nem tér vissza (például külső ösztrogénbevitel miatt). Mindezek mellett véglegesen megszünteti a teherbe esés lehetőségét.

Az endometriózis kezelésében számos alternatív terápia is létezik. Hormonegyensúly terápiával a relatív ösztrogéntúlsúly visszaszorítása, a hormonális egyensúly helyreállítása a célfeladat.
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz