Hormonbarát táplálkozás - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > Életmód
Hormonbarát táplálkozás

Minden szervezet másképp működik, minden betegség más és más, így nem lehet egy  mindenki számára alkalmazható táplálkozási útmutatót adni. Azonban  vannak olyan alapvető irányvonalak, melyeket mindenkinek érdemes követnie, ha egészséges szeretne lenni, különös tekintettel a hormonális egyensúlyra.

Rövid általános tájékoztató, ami segíti szervezete tehermentesítését:
 • Kerülje a gyorséttermi, félkész, instant, tartósítószert és adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket!
 • Kerülje a koffeint!
 • Tejet és tejterméket csak megbízható forrásból fogyasszon, amely  nem tartalmaz sem xeno-ösztrogént, sem növekedési hormonokat (házi és  biotej)! A kecske- és juhtejet és tejtermékeket részesítse előnyben,  mivel ezekben nincs az a fehérje, ami gyulladást okozhat!
 • Ne fogyassza el az állatok (hús és hal) zsírját, hanem a tiszta,  zsírmentes húst részesítse előnyben! Lehetőség szerint vásároljon bio  illetve házi húst!
 • Minimalizálja a cukor és édesség fogyasztását! Inkább mézet  (mértékkel), xylitet, steviát fogyasszon, de semmi esetre  sem szintetikus édesítőszereket és cukorpótlókat!
 • Egyen minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt!
 • Kerülje a keményítőben gazdag élelmiszereket (pl. burgonya)!
 • Kerülje a kenyér evését!
 • Ha gabonát fogyaszt, csak teljes kiőrlésű legyen, és azt is csak minden másnap!
 • Kerülje a transz-zsírokat (pl. sült burgonya)!
 • Törekedjen az (állati) és növényi fehérjedús + jó zsír alapú  táplálkozásra, a szénhidrát minőségére nagyon, de mennyiségére is  ügyeljen!
 • Ne korlátozza sófogyasztását, de ne is sózza túl ételeit!  Ha nem tengeri sót használ, akkor arra figyeljen oda, hogy  mindenképpen valódi nátrium-klorid legyen, semmi esetre sem  kálium-klorid!
 • Soha ne hagyja ki a reggelit és ha lehet, délelőtt 10 óra előtt  reggelizzen! Ebédeljen 12 óra körül és uzsonnázzon délután 3 körül! A  vacsora történjen meg délután 6-7 óra magasságában és lefekvés előtt  csak néhány alacsony glikémiás indexű falatot egyen! Inkább korábban  egyen, mint későn!
 • Törekedjen arra, hogy inkább naponta többször étkezzen és mindig kis porciókat fogyasszon!

Xeno-ösztrogének az emberi szervezetben
A xeno-ösztrogének a vegyipar termékei. Olyan mesterséges vegyszerek, amelyek a szervezetbe jutva képesek az ösztrogént mimikálni, ezáltal ösztrogén hatást fejtenek ki.
Bioakkumuláció:
A bioakkulumáció az élőlények azon tulajdonsága, hogy egyes elemek  illetve vegyületek környezetből történő felvétele eredményeképpen saját  szervezetükben nagyobb koncentrációt hoznak létre, mint amekkora a  forrásul szolgáló környezeti elem volt, tehát ezeket az elemeket vagy  vegyületeket koncentrálják, feldúsítják sejtjeikben vagy egyes  szöveteikben (zsírsejtjeikben, anyatejben).
Biomagnifikáció:
A biomagnifikáció az a jelenség, amikor a tápláléklánc bizonyos  szintjén akkumulált kockázatos anyag a táplálékláncban a következő felső  szinteken hatványozottan jelentkezik.

A fentiekből következik, hogy a biomagnifikáció vegetáriánusoknál  alacsonyabb a táplálkozás jellege miatt, de őket is érheti ugyanúgy  vegyipari hatás (xeno-ösztrogének).

A legveszélyesebb xeno-ösztrogének, a dioxin és a PCB-k forrásai (sorrendben elől az arányaiban legtöbbet tartalmazó élelmiszerrel):
1. tej, tejtermékek
2. tojás
3. halak
4. marhahús
5. zöldségek, gyümölcsök
6. disznóhús
7. szárnyasok

Ha ezekből az élelmiszerekből organikusat vagy háztájit fogaszt,  máris sokat tett annak érdekében, hogy minél kevesebb xeno-ösztrogén  kerüljön a szervezetébe.
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz