Laborleletek értelmezése - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > Laborleletek
Laborleletek értelmezése

A laborleleteken látható referenciatartományok csak informatív jellegűek. Sokan abba a hibába esnek, hogy ha "csillagozást" látnak a leleten, akkor megijednek.
Elárulok egy titkot! A referenciaértékek standardizálása miatt (minden egyénre egyforma határértékek alkalmazása), ha egy teljesen tökéletes leletet látunk (nincs csillagozás, +/- eltérés), akkor sem biztos, hogy minden rendben van!
A laborleleten lévő értékek, számok, pillanatnyi állapotot tükröznek! Soha nem értékelhetők a tünetek, az egyén személyes érzetei nélkül.
Amennyiben a leleten az értékek határértéken belül helyezkednek el, de az illető tüneteket produkál, akkor elsősorban a tüneteknek megfelelően kell kezelést indítani. Mindemellett - mivel a hormonok szintje a másodperc töredéke alatt is képes változni -, az arányokat kell figyelni, nem pedig a pillanatnyi értéket.
Egy személy több laborleletének összehasonlítása sem ad mindig megnyugtató képet egy laikus számára: kezelés hatására reverz folyamatok indulhatnak, melyek ideiglenes állapotromlást okozhatnak.
A legnagyobb felelőtlenség azonban az, amikor emberek különböző internetes csoportokban laborleletek alapján diagnosztizálják egymást.
A laborértelmezést MINDIG bízza szakemberre!
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz