Ovuláció - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > A női test és problémái
Ovuláció

Mi is az az ovuláció (tüszőrepedés, petekilökődés)?
Ovuláció, magyarul tüszőrepedés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből.
Ez rendszerint a két menzesz közötti úgy nevezett középidőben történik.
A szabaddá vált petesejt a petevezetékbe kerül, majd tovább halad a méh  üregébe és ezzel egyidőben beindul a progeszteron termelődés.
Általában azok tudják, ismerik és figyelik, akik babát szeretnének.  De minden nőnek követni, figyelni kellene az ovulációját, mert innen  tudná megállapítani, hogy vajon termel-e progeszteront vagy sem. Ugyanis  abban a ciklusban, ahol nincsen ovuláció, NULLA mg progeszteron  termelődik.
Minél többször marad ki az ovulációnk, annál gyorsabban fog felborulni az ösztrogén-progeszteron egyensúly.
Persze, magának az ovulációnak a megléte még nem jelenti azt, hogy  kielégítő mennyiségű progeszteront is termelt (14 napon át napi kb. 20  mg-ot), de ha már egyáltalán van ovuláció, az fél SIKER hormonális  egyensúly szempontjából is!
1. Méhnyaknyák (cervyx) vizsgálata
A nők a méhnyaknyák folyamatos vizsgálatával pontosan tudják követni, hogy  mikor mi zajlik odabent.
Lássuk a ciklus különböző szakaszaira  levezetve, egy 28 napos ciklust alapul véve:
 • Menstruáció (1.-5. napok): menstruációs vérzés
 • Száraz időszak (6.-9. napok): nincs vagy csak nagyon kevés a nyák. Ezek a pre-ovulációs napok többnyire terméketlenek.
 • Nedves időszak (10.-13. napok): ilyenkor a nyák még kevés, ragadós,  nem nyúlós. Ezek a napok már kétesélyesek, lassan közeledik a nagyon  termékeny napok felé.
 • Termékeny időszak (14.-17. napok): a peteérés idején a nyák  átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik (tojásfehérjéhez hasonlít), hogy  megkönnyítse a spermiumok dolgát.
A legtermékenyebb nap, az utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még  ilyen halmazállapotú. Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató-  és hüvelykujj közé vesszük és elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól.
Így:
Jó,  ha a nyák sokáig nyújtható, nem szakad el. Könnyű ezt a szakaszt  észlelni: pisilés előtt toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni.  Ha nedves, akkor annak állagából megállapítható, hogy váladék  tojásfehérje-szerű-e.
Közösülés után minimum 24 órával állapítható meg a nyák állapota ismét  biztonsággal, mert a spermium állaga nagyon hasonló, így megtéveszthet  minket!
Terméketlen időszak (18.-28. napok): a ciklus utolsó szakaszában a  nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb, egyáltalán nem nyúlik, szerepe,  hogy spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz  terméketlen, a következő menstruációig tart.

2. Ovulációs mikroszkópok
A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénszint miatt a  nyál kikristályosodik, azaz páfrányhoz hasonló képet fog mutatni mikroszkóp alatt.
A nyál kikristályosodását az ösztrogén hormon jelenléte okozza bizonyos (magas) koncentráció elérése után.
Fontos részlet: mivel az ösztrogén bizonyos koncentrációban a ciklus  első felében szinte bármikor jelen lehet, csak azokat a napokat lehet termékenynek venni, amelyeken színtiszta páfrány a lencse. (lásd ábra)
Amint színtiszta páfrány a lencse, azaz tetőzik az ösztrogén szint (ösztrogén csúcs), az ovuláció bekövetkezte 3 napon belülre tehető.
Ahogy a fenti ábrán is látszik, 3 különböző kép látható:
 • Terméketlen: több, körkörös, kerekded amorf alakzat, ilyenkor a ciklus terméketlen szakasza zajlik, a teherbeesés esélye szinte nulla
 • Átmeneti: körkörös amorf alakzatok, köztük némi páfrányszerű akzatokkal. Ilyenkor egy ún. átmeneti időszak van, az ösztrogén  koncentráció kezd emelkedni, azaz, halad a ciklus az ovuláció felé. Az ilyen  átmeneti napokon van némi esély a teherbe esésre, de csekély.
 • Termékeny: teljes felületen szálkás, kristályos, páfrányszerű  alakzatok (színtiszta páfrány). Itt kezdődik a valóban termékeny  időszak, valahol 3 napon belül megtörténik az ovuláció. Innentől  ajánlott a szexuális együttlét, egészen addig, amíg a mikroszkóp ilyen erősen páfrányos képet mutat.

A mikroszkópot lehetőség szerint reggeli ébredés után kell alkalmazni. Ne igyon vagy egyen mielőtt nyálmintát vesz! Figyeljen a  nyál mennyiségére is, sem túl kevés, sem túl sok nem hoz megfelelő  eredményt.
Ha napközben alkalmazza, előtte 2 órával ne fogyasszon semmit!

3. LH-tesztek
Az  LH tesztek alkalmazása a ciklus 8. napjától javasolt egy 28 napos  átlagos ciklus estén. A 8. ciklusnaptól minden nap alkalmazandó egészen  addig, amíg pozitív nem lesz. A teszt arra való, hogy az ún. LH csúcsot  kimutassa, azért mert az LH csúcstól számított kb. 36 órán belül  bekövetkezik az ovuláció.
Az LH csúcsot úgy mutatja ki, hogy dupla csík jelenik meg rajta (mint  egy terhességi teszten). Dupla csíknak az számít, ha mindkét csík erős  vagy az alsó csík még erősebb, mint a felső (kontroll) csík.
Ha babát szeretne, innentől, hogy megvan az LH csúcs, minden éjjel érdemes együtt lenni 3 egymást követő éjszakán.
Fontos, hogy az LH szintet tesztelni nem a reggeli órákban a legjobb,  főleg nem ébredés után, hanem délután 14 óra utántól estig bármikor. Ha  lehet koncentrált vizeletből, azaz amennyiben van rá lehetőség, ne  közvetlenül nagy mennyiségű folyadék fogyasztása után teszteljen, és ha  lehet 1-2 óráig visszatartott vizeletből végezze el.
Gyakorlati használata nagyban hasonlít a terhességi tesztek  használatához, amikor LH-teszteket vásárol, kap hozzá részletes használati utasítást!

4. Ultrahang
Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése, gyakori orvos-beteg találkozást igénylő módszer.

5. Hőmérőzés
Az  ébredési hő mérése egy igen régi módszer, megbízható, egyetlen  hátránya, hogy ezzel a módszerrel utólag ad képet az ovulációnkról.
Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra. Ébredés után a tevékenység okozta hőtermelés hatására ez az ún. alaphőmérséklet picit emelkedik,  délután a legmagasabb.
Az alaphőmérsékletet (ébredéskor mért) a hormonok is  befolyásolják,  a ciklus első feléhez képest (ösztrogén dominál) az  ovuláció után (progeszteron dominál) az ébredési hőmérséklet már másnap  emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb. Ez jelenthet megfelelő progeszteron  termelődésnél akár 37 fokos testhőmérsékletet is.
Ha tehát minden reggel (közvetlen ébredéskor, mielőtt kiszállna az  ágyból vagy kitakarózna) megméri, igazolhatja az ovulációt,  igazolhatja, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt  is megmondhatja, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő  ciklusra már előre számítható, mikor lesz a termékeny nap.
Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a  hashártya-reakciókhoz (fájdalom, ovulációs vérzés) még egy jelenség,  hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat.  Ugyanis közvetlenül az ovuláció előtt a test hőmérséklet alaposan leesik és  majd amint fizikailag megtörtént az ovuláció és beindul a progeszteron  termelődés, fog a hőmérséklet emelkedésnek indulni.
Ilyenkor, amikor hirtelen hőmérséklet csökkenést mér, ha résen  van, minden együtt van a megtermékenyüléshez, mert közvetlen az ovuláció megtörténte előtt van. Ez az időintervallum, amikor együtt kell lenni, amennyiben babát szeretne!

A hőmérőzés szabályai:
a.) Lehetőleg pontos hőmérőt használjon. Ugyanazt a hőmérőt használjk  és ezt a hőmérőt ne használja más célra. A mérést lehet a bőrön  (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely,  végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.
b.) A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet.  Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.
c.) A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menstruáció első napja.
d.) Jelölni kell, ha nem aludt 6 órát, ha gyógyszert szed épp, ha  alkoholt fogyasztott lefekvés előtt, beteg (nátha is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos  idejéhez.
Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok  alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor  használható, ha minden előírást pontosan betart. Ilyenkor az  alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú,  arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy  progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk (átlagos ciklusnál ez a 21. ciklusnapon).

A grafikon kiértékelése, számítás:
 • A hőmérőzést a menstruáció 1. napján kell elkezdeni. A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony!
 • A hőmérséklet az ovuláció előtt hirtelen leesik.
 • A ovulációt követően a hőmérséklet fokozatosan 1-2 nap alatt, vagy  hirtelen felemelkedik. Ilyenkor magasabb a ciklus első felében mért hőnél.
 • A menstruáció előtt 1-2 nappal, gyakoribb esetben csak néhány órával  a hőmérséklet hirtelen leesik, mert a progeszteron termelődés kezd abbamaradni (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért  értékkel).
 • Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a megtermékenyülés sikeres volt és jó eséllyel jött létre terhesség

6. naptár-módszer
Ez a legkevésbé megbízható módszer. Előzőleg legalább 8 hónapon keresztül kell pontosan vezetni a menstruációs naptárt.

Mivel sok különböző módszer áll rendelkezésünkre, sokszor ezen  módszerek bármelyikének a kombinációja hozhatja meg a legmegfelelőbb megoldást!

Sok sikert!

(Forrás: www.progeszteron.hu - Nora Igloi Syversen - szerző)
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz