Pajzsmirigy problémák (férfi) - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > A férfi test és problémái > Férfi gondok
A pajzsmirigy problémái

A pajzsmirigy annak ellenére, hogy igen aprócska szerv, nagyon fontos a szervezet harmonikus működése számára. A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú, lebenyekből álló belső elválasztású mirigy. A pajzsmirigy működését a TSH irányítja, melyet az adenohipofízis termel. A tüszők falán egy mirigyhám van, ez termeli a tiroxint (T3) és a  trijód-tironint (T4). Ezek a  hormonok általános hatásúak és a test egészére hatnak az alapanyagcsere szabályozása révén: feladatuk, hogy  fokozzák a mitokondriumok működését, így szabályozva az energiatermelést és az oxigénfogyasztást. Ezenkívül a sejtek fehérjeszintézisének  serkentésében vesznek részt.

A pajzsmirigy működését laborvizsgálat és a tünetek összevetésével lehet felelősségteljesen megítélni.
A laboratóriumi értékek száraz adatok. Sokszor a pajzsmirigy működésének vizsgálatára csak a TSH hormon szintjét nézik. Ez kevés! A TSH-t nem a pajzsmirigy termeli, ez egy "visszajelző" hormon. Amennyiben kevesebb pajzsmirigy hormon van a vérben, akkor az agyalapi mirigy rákapcsol, több TSH-t termel, ezzel serkentve a pajzsmirigyet hormontermelésre. Ha a pajzsmirigy hormon szintje eléri a megfelelő mértéket a vérben, akkor a TSH termelődés csökken, így visszafogva a hormontermelést.
Ez a biofeedback kapcsolat pillanatról pillanatra változó hormonértékeket eredményez. A laborvizsgálat tehát pillanatnyi állapotot tükröz.
A TSH mellett alapvetően szükséges vizsgálni a T3 és T4 szinteket is.
Önmagában a TSH értékeit vizsgálva gyógyszeres (hormon)terápiát indítani hazárdjáték, mely szélsőséges esetekben életveszélyt is okozhat.
A pajzsmirigy rendellenes működése az egész szervezetre kihat, emiatt  kezelését is csak holisztikus megközelítésben, az egész embert, a  tüneteket a laborlelettel és egyéb vizsgálatokkal összevetve szabadna  végezni.

A pajzsmirigyzavarok számos formát ölthetnek, ám leggyakrabban a  szerv túlműködéséről és alulműködéséről hallani, attól függően, milyen mennyiségben képes termelni a hormonjait, ezek a keringésben miképp  bomlanak le, ellenük termelődnek-e antitestek, a hormonok receptorai,  ill. a sejten belüli jelátvivő molekulák harmóniája létrejön-e vagy sem.
A pajzsmirigy problémái autoimmun eredetűek is lehetnek, ekkor a szervezet lényegében saját magát támadja. Ilyen pl. a Hashimotothyreoiditis is, ami az alulműködés egyik leggyakoribb oka (a jódhiány mellett). Ebben az  esetben a pajzsmirigy szinte minden összetevője, ill. az általa termelt hormonok és az azokat szállító fehérjék ellen antitestek képződnek.  Részben ez is okozza a pajzsmirigy gyulladását, bár a Hashimoto betegség mellett egyéb gyulladásos formák is létrejöhetnek a mirigyben (pl. de  Quervaine thyreoiditis).

A pajzsmirigy rendellenes működésére utaló tünetek:
1. Fáradtság, vagy álmatlanság
- pajzsmirigy alulműködés  esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan,  erőtlenül kelünk ki az ágyból és ez az állapot az egész napunkat végig  kíséri.
- túlműködés esetén a nappali fáradtságérzet oka pedig ennek ellenkezője, az éjszakai álmatlanság lehet.
2. Súly-változások
- az alapanyagcsere szabályozása által  a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van.
- alulműködés esetén hízás jelentkezhet
- a túlműködés pedig súlyvesztést  okozhat.
3. Hangulati ingadozások
- idegesség, depresszió, vagy  napjaink egyre gyakoribbá váló tünet együttese, a pánikbetegség is  jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.
4. A magas koleszterinszint szintén intő jel lehet
- pajzsmirigy alulműködést jelezhet, ha az értékek rendszeres mozgás,  diéta hatására sem csökkennek..
- túlműködés mellett alacsony koleszterint  szint jelentkezhet.
5. Családi örökség
- a pajzsmirigy betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az  öröklött hajlam. Ha a családban korábban előfordult ilyen probléma,  akkor fokozottan ügyeljünk a tünetek korai felismerésére!
6. Bélpanaszok
- hasmenés és az irritábilis bél-szindróma okozója a pajzsmirigy  túlműködése is lehet
- míg a székrekedést alulműködés is kiválthatja
7. Termékenységi problémák
- gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy probléma áll
8. Haj és bőrproblémák
- a pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is több elváltozást  okozhatnak
- gyakori panasz a haj hullása, szárazzá, töredezetté válása
- a bőr is szárazabb, érdesebb lehet
9. Nyakfeszülés
- a pajzsmirigy megnagyobbodásának következtében nyomást gyakorol a  légcsőre és a nyelőcsőre egyaránt, így nyelési és légzési nehezítettség  jelentkezhet.
- előfordulhat időszakos rekedtség is.
10. Izom- és ízületi fájdalmak
- az izmok és ízületek fájdalma mellett pajzsmirigybetegségre utalhatnak  az ún. kéztőalagút szindróma tünetei is: az öreg-, a mutató- és a  középső ujj bizonyos időközönként fellépő zsibbadtsága.
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz