Anovuláció - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > A női test és problémái > Női gondok
Anovuláció
(a peteérés hiánya)

Anovuláció: a peteérés és tüszőrepedés ideiglenes vagy végleges megszűnése.
Anovulációs menstruációs ciklus esetén a petefészkek egyetlenegy  petesejtet sem termelnek és érlelnek meg az adott hónapban. A petesejt  érése és kiszabadulása vagy annak elmaradása váratlanul is  bekövetkezhet külső (környezeti)- és belső (egyéb hormonális) hatások miatt. A peteérés elmaradása elsősorban a hypothalamus-hypophysis-ovarium szabályozó tengely nem megfelelő működése miatt következhet be.

Peteérés, vagyis ovuláció nélkül nem termelődik progeszteron, és a hormonális visszajelző rendszer harmóniája felborul. Az ösztrogén stimuláló hatására felépült endometriális szövet végül lelökődik, de nem a szokott időben és arányban, nem úgy, mint a peteérés miatti vérzés esetén.
A progeszteron szabályozza a menstruációs ciklus időbeosztását, így enélkül a menstruáció rendszertelenné válik, vagy akár teljesen meg is szűnhet, vagy erős, elhúzódó menstruációhoz vezethet.

Az anovuláció viszonylag gyakori az első vérzést követő 2-3 évben (kamaszkorban), majd megint a klimaxot megelőző kb. 5 évben.
Továbbá, ha valaki fogamzásgátló gyógyszert szed, ami sok időn keresztül elnyomja a peteérést, akkor neki anovulációs ciklusai vannak addig, amíg a fogamzásgátló hatása alatt van (ennél a nőnél megvonásos vérzés jelentkezik ciklikusan). Ez a megvonásos vérzés szabályosan jelentkezik a külső, kívülről bevitt hormonok miatt, de ebben az időszakban nincs peteérés.
Hosszú időn keresztül alkalmazott gyógyszeres fogamzásgátlás peteérést gátló hatásait nehéz ismét a természetes irányba terelni. A tablettaszedés éveken át gátolja a normális  agyalapi mirigy-petefészek funkciót és nincs rá garancia, hogy a  tabletta elhagyása után a petefészek funkció helyre fog állni (post-pill anovuláció)

Anovulációt okozhat:
- stressz (az esetek több mint 20 %-ában)
- elhízás
- túlzott mértékű androgéntermelés
- pajzsmirigyműködési zavar
- túlzott prolaktintermelés

Attól, hogy valaki havonta menstruál, még egyáltalán nem biztos, hogy  van ovulációja! Ez az, ami leggyakrabban félrevezeti a nőket, mert amíg  nagyjából rendszeresen menstruálnak, azt hiszik, hogy minden rendben.
Persze a kérdés az, hogy milyen gyakran marad ki az ovuláció? Mert,  ha tegyük fel egy évben egyszer kimarad egy ovuláció, azzal megbirkózik a  szervezet és a hormonháztartás képes egyensúlyban maradni. Viszont,  amikor már rendszeresen kimaradozó ovulációról beszélünk, az  ösztrogén-progeszteron egyensúly fel fog borulni, azaz kialakulhat az  ösztrogéndominancia.


© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz