Probléma-megoldás - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > A férfi test és problémái
Amikor felborul a férfi egyensúly...

Dr. Lee kutatásai alapján a prosztatában (és a szőr/haj tüszőkben)  van egy enzim (5 alpha reduktáz), amely a tesztoszteront  dihidro-tesztoszteron-ná (ezentúl DHT) alakítja.
Arra a megállapításra jutott, hogy a DHT erőteljesen stimulálja a  prosztata sejtek burjánzását, ezzel prosztata  megnagyobbodást okozva. Ez a megnagyobbodás sajnos azt is magával hozza, hogy szűkül a húgycső csatorna, mely vizelési zavarokhoz vezet.
Egy messzebbremenő következtetése szerint pedig, a jelentősen magas DHT szint a prosztata rák egyik okozója!
Mi is pontosan a DHT?
A dihidrotesztoszteron (DHT) egy androgén hormon,  elsősorban a prosztatában szintetizálódik, a herékben, a hajtüszőkben és  a mellékvese kéregben egy ún. 5 alpha reduktáz enzim munkája révén. Úgy  képes termelődni, hogy csökkenti a tesztoszteron  4,5 dupla-kötését.
Szabad szemmel is jól látható, hogyan változik meg a a tesztoszteron molekulája és hogyan lesz belőle DHT:
A DHT kb. 3-szor erősebb affinitása van az androgén receptorok felé,  mint a tesztoszteronnak.  És kb. 15-30-szor nagyobb affinitása a  mellékvese által termelt egyéb androgén hormonmokhoz képest!
Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyivel erőszakosabban képes  kapcsolódni az amúgy tezstoszteronnak fenntartott receptorokhoz a  sejteken!

A magas DHT szint felelőssége a férfiak szervezetében:
  • férfias kopaszodás
  • prosztata hiperplázia (megnagyobbodás)
  • prosztata rák
Mi a megoldás?
A megoldást a szakember abban látja, hogy meg kell akadályozni a tesztoszteron DHT-vá alakulását.
Mivel a progeszteron egy igen hatékony 5-alfa reduktáz gátló (az  5-alfa reduktáz az az enzim, mely a tesztoszteront DHT-vá alakítja), a  korral járó progeszteron szint csökkenés hozzájárul ahhoz, hogy egyre  több tesztoszteron tud DHT-vá alakulni.
A progeszteron szint helyreállítása segít abban, hogy megfelelő  mennyiségű 5alfa-reduktáz enzim legyen gátolva a férfi szervezetében,  így tudjuk meggátolni a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná  alakulását, mely egyébként képes volna a prosztata sejtek kórós  burjánzását előidézni.
Mindig törekedni kell arra, hogy kizárólag minőségi növényi  progeszteront használjunk, lehetőség szerint norvég eredetűt. Az  ismeretlen eredetű gyanúsan olcsó termékek nem biztonságosak.
Összefoglalva, egy alacsony dózisú természetes (gyógynövényes)  progeszteron pótlással meg tudjuk védeni a férfiakat a prosztata ráktól.

(Forrás: www.progeszteron.hu - Nora Igloi Syversen - szerző)
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz