Férfi anatómia - HormonEgészség

Tartalomhoz ugrás
Tudástár > A férfi test és problémái
Férfi test - anatómiai háttér

A progeszteron termelődése és jelenléte a férfiakban életbevágóan  fontos, hiszen a férfi szervezete progeszteronból fog előállítani  kortikoszteroid hormonokat és tesztoszteront.
A kortikoszetroid hormonok olyan életbevágó fontosságú funkciókért  felelősek, mint stressz reakció, immun válasz, gyulladás szabályozás,  szénhidrát anyagcsere, fehérje lebontás, vér elektrolit szintjeinek  szabályozása vagy a viselkedés.
A tesztoszteron főbb feladatai a férfi szövet kialakulása, mint a  herék vagy a prosztata, a megfelelő izomzat, a testszőrzet és a  csontozat kialakulása.
A férfiak sokkal kisebb mennyiségben állítanak elő progeszteront,  mint a nők, de ettől még számukra is egy nagyon fontos hormon, hiszen  nincs tesztoszteron vagy kortikoszteroid hormon progeszteron nélkül..
A prosztata anyagcsere folyamatait a legmeghatározóbb részben  hormonok befolyásolják, főleg az ösztradiol, a progeszteron és a  tesztoszteron, melyet a herék állítanak elő.
Ezek pedig közvetlen kapcsolatban vannak az agyalapi mirigy  hormonjaival, főleg az FSH-val és LH-val, csak úgy, mint a nőknél a  petefészek működése.
A prosztata és a női méh egyaránt ugyanazokból az embrionális  sejtekből fejlődnek ki, és mindkettő ugyanazokra a nemi hormonokra  reagálnak – ösztradiolra, progeszteronra és tesztoszteronra.
Ugyanígy, a férfiaknál a herék, míg a nőknél a petefészkek szintén ugyanazokból az embrionális sejtekből fejlődnek ki.
Egy megtermékenyített petesejt XX kromoszómával petefészkeket és  méhet fog kialakítani, míg egy XY kromoszómás megtermékenyített petesejt  pedig heréket és prosztatát fog kialakítani.

(Forrás: www.progeszteron.hu - Nora Igloi Syversen - szerző)
© Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz